For
os er og bliver køkken/alrummet det helt centrale rum i vores kommende
bolig, herfra skal hele huset bindes sammen og være samlingspunkt. Her
under finder du/I generel information omkring køkken/Alrum.
Arbejdsværelser
og i særdeleshed køkken-alrum vil præge fremtidens bolig. Dagligstuen er
ved at forsvinde ud af de danske hjem. I stedet vil køkken-alrummet, som
op gennem 80'erne og 90'erne gik hen og blev et "must" for mange
familier, fortsætte med at dominere boligen og kræve stadig flere
kvadratmeter.
|
|
|
Vil
du/I have lidt inspiration til køkken/alrum? så
klik her ->
De fleste vælger i
dag at få et sammenhængende køkken/alrum i stedet for et separat køkken
og en spisestue. Det gør det hyggeligere at være dagens kok, og øger
muligheden for samvær med familien eller gæsterne
Køkken/alrummet er nok det varmeste rum i boligen. Her tilfredsstilles
sanserne - og behovet for mad, drikke, varme og en uhøjtidelig snak. Det
er et rum, som indeholder en lang række genkendelige funktioner, man
føler sig tryg ved. Derfor er det ikke tilfældigt, når halvdelen af et
selskab tit er at finde sammenstuvet i køkkenet.
Køkken/alrummet optager et større og større antal kvadratmeter af husets
samlede areal. I dag vægtes stue og køkken/alrum lige højt. Men
tendensen peger i retning af, at køkken/alrummet overtager positionen
som boligens største rum. Det er fordi, rummet bruges til flere og flere
ting: Madlavning og spisning selvfølgelig, men også gæster, afslapning,
lektielavning, hjemmearbejde, fritidsinteresser, TV-kiggeri, leg osv.
Et andet rum i boligen, der ligesom køkken-alrummet vil trænge sig mere på, og kræve bedre faciliteter, er arbejdsværelset. "Netop i
disse år, hvor hele udviklingen går i retning af, at stadig flere klarer
en del af arbejdet hjemme fra privaten, er der brug for et godt
arbejdsværelse. Mere om fremtidens arbejdsværelse senere…
Der
findes mange emner på interessante steder på nettet omkring køkkener,
indretninger, alrum osv. Som kan give nyttige informationer og masser af
inspiration. Her følger nogle gode råd, når køkkenet planlægges:
Skal
køkkenet fungere optimalt, er det en god idé at indrette ud fra visse
grundprincipper:
·
Som
udgangspunkt placeres vasken. Det kan føles isoleret at stå med ansigtet
vendt mod en væg. Herved bliver arbejdet let noget, der bare skal
overstås. Sæt vasken foran vinduet, eller hvis muligheden er til stede,
så man kan se ud i rummet.
·
Vask, komfur og køleskab bør ikke placeres længere fra hinanden end
bredden, svarende til en dobbelt armlængde. Disse skal fungere i
sammenhæng, og for mange skridt mellem stationerne bliver hurtigt
trættende. Mellem køl og vask bør der være en arbejdsflade på ca. 1
meter.
·
Opvaskemaskinen placeres i umiddelbar nærhed af vasken. Der bør på begge
sider af denne findes afsætningsplads i forbindelse med opvask eller
klargøring af madvarer.
·
Ligeledes vil minimum 30 centimeters afsætningsmulighed ved siden af
komfur mindske risikoen for brændte fingre og madretter.
·
Ovnen kan placeres uafhængigt af køkkenets andre funktioner, dog helst i
nærheden af en bordplade. Mange får den bygget ind under kogesektionen,
hvilket giver en optimal emhættefunktion. Vælges skuffer frem for
underskabe opnås en bedre udnyttelse af dybden.
·
En
praktisk anbringelse af elektrisk køkkenudstyr efterlyses ofte. Det må
ikke være besværligt at benytte disse. En god placering er i trådskuffer
umiddelbart under køkkenpladen eller på selve bordet, bag en
jalousilåge. Et tilstrækkeligt antal stikkontakter er selvfølgelig en
nødvendighed.
·
Klinkegulve eller trægulve i køkkenet? Det er op til dig selv.
Klinkegulve er måske de mest rengøringsvenlige, trægulve hygger mest.
Men uanset, hvad du vælger, er gulvvarme behageligt.
Arbejdstrekanten
Arbejdstrekanten, som er udviklet af amerikaneren Parker Morris, er et
redskab til at vurdere, om et køkken er hensigtsmæssigt indrettet.
Trekanten måler afstanden mellem vask, komfur og køleskab:
Den samlede afstand mellem vask, komfur og køleskab skal være mellem
360-660 cm
Afstanden mellem vaskens centrum og kogepladsens centrum bør være 120-180
cm
Der kan eventuelt
spares lidt plads ved at lave en fast bænk langs væggen. Bænken fylder
kun ca. 50 cm i dybden, men det bliver mere besværligt at komme til og
fra bordet end med almindelige stole.
Dette giver
mulighed for tilstrækkelig bordplads i køkkenet, og samtidig passende
korte afstande mellem de enkelte arbejdspladser.
Herunder er der vist eksempler på forskellige køkkener, indrettet efter
retningslinierne i de foregående afsnit, og målt med arbejdstrekanten.
Spiseplads
Det
er nødvendigt med et vist gulvareal, hvis der skal kunne indrettes en
velfungerende spiseplads i køkkenet. Der bør være et rigtigt spisebord
med plads til hele familien, og eventuelt et par gæster. Desuden skal
der være tilstrækkelig plads omkring bordet:
Mindst 80 cm mellem spisebord og væg
Mindst 110 cm - helst 120 – mellem spisebord og køkkenets arbejdspladser.
Der
kan eventuelt spares lidt plads ved at lave en fast bænk langs væggen.
Bænken fylder kun ca. 50 cm i dybden, men det bliver mere besværligt at
komme til og fra bordet end med almindelige stole.
Friarealer
Det er vigtigt, at der er tilstrækkelig fri gulvplads i køkkenet, både
af praktiske og sikkerhedsmæssige hensyn. Af hensyn til sikkerheden i
køkkenet bør alle arbejdspladserne holdes fri af gennemgående trafik, og
det kan i den forbindelse blive nødvendigt at flytte eller sløjfe en
dør. Der må heller ikke være døre, der åbner ind over gulvarealet foran
en arbejdsplads. Hvis det ikke kan løses på anden måde, må døren vendes,
så den i stedet åbner udad – eller eventuelt erstattes af en skydedør.
Tosidet køkken
Et tosidet køkken kan indrettes på et relativt lille gulvareal, og
er ofte let at indpasse i rummet. Vask og komfur bør så vidt muligt
anbringes på samme side for at sikre en praktisk arbejdsgang, og for
at undgå at varme gryder skal bæres tværs over gulvet. I det viste
eksempel er ovnen indbygget i et højskab.
Se billede ->
Vinkelkøkken
Vinkelkøkkenet giver god sammenhæng mellem de enkelte
arbejdspladser, og der vil ofte være mulighed for spiseplads i
modsatte side. Komfuret er trukket lidt væk fra hjørnet, så to
personer kan arbejde ved komfuret og tilberedningspladsen uden at
være i vejen for hinanden. Se billede ->
Ensidet køkken
Et ensidet køkken kan også give en god arbejdsgang. Ved at måle med
arbejdstrekanten hindrer man, at der bliver for lange afstande
mellem arbejdspladserne.
U-formet køkken
U-formen kan ofte være en god løsning i et stort rum. Den giver
mulighed for et koncentreret køkken med korte afstande. Vasken og
komfuret er trukket lidt væk fra hjørnerne, så man kan arbejde her
uden at blokere for tilberedningspladsen. I det viste eksempel kan
opvaskemaskinen indbygges i et højskab i en praktisk arbejdshøjde.
Komfuret bryder ganglinien langs køkkenbordet, og der mangler
frastillingsplads på den langs køkkenbordet. Desuden betyder det tab
af skabsplads, da de skrå underskabe på begge sider af vasken rummer
mindre end tilsvarende almindelige underskabe i samme bredde.
Se billede -> |
|
|
|